Hoe je rekening houdt met de karakteristieken van digitaal erfgoed gebruik
Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft in de afgelopen jaren veel onderzoek laten uitvoeren onder verschillende doelgroepen: het algemeen publiek, professionele gebruikers uit de wetenschap, creatieve industrie en uit de erfgoedsector zelf en in het onderwijs, zowel docenten als leerlingen. Bij elkaar een hele stapel onderzoeksrapporten, waarmee ik zeker 3 dagen zoet ben geweest om ze allemaal door te spitten. Dat doorspitten vond plaats in het kader van een project om deze onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk: wat betekenen die resultaten voor de inrichting van erfgoedsites. Een eerder project focuste uitsluitend op het onderzoek onder het algemeen publiek en dat project leverde al eerder een handleiding op. Nu was het de bedoeling om àlle onderzoeksresultaten te vertalen.
Ik deed dat samen met een hele enthousiaste werkgroep met de onderzoekers van de gebruikers onderzoeken onder professionals en het onderwijs en met vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen met veel praktische ervaring. Het uiteindelijke document omvatte ongeveer 50 pagina’s. Daarvan ongeveer 20 pagina’s met praktische adviezen, een tiental pagina’s met toelichtingen en pagina’s met samenvattingen van de onderzoeksresultaten. Het laatste omdat het onderzoek natuurlijk niet stilstaat en er nieuwe inzichten zullen komen, die dan gemakkelijk te verwerken zijn.
We maakten er een interactieve pdf van om de inhoud op begrijpelijkheid en toepasbaarheid te toetsen bij een aantal potentiële gebruikers. Het uiteindelijke doel was eigenlijk een website. Echter, die interactieve pdf beviel eigenlijk wel en uiteindelijk werd besloten om dat als eindproduct na te streven. Jeroen Reith van Buro Gom maakte een prachtige layout (zie de afbeelding van de voorpagina hieronder) en verzorgde de interactieve pdf tot in de puntjes. Je kan hem hier aanklikken.